Γιατί δεν πρέπει να παραχωρούμε νίκες στα παιδιά

0
2033

Διαφήμιση

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά είναι στο σπίτι χωρίς παρέα της ηλικίας τους και κάπως έτσι παίζουν οικογενειακά με τους γονείς τους. Δεν είναι μόνο μια λύση για να μην βαριούνται. Οι γονείς πρέπει να παίζουν με τα παιδιά τους. Κάτι τέτοιο βοηθά στη δημιουργία δεσμών ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.

Οι περισσότεροι γονείς κάνουν εκείνο που θεωρούν αυτονόητο. Κάνουν λίγο πίσω δηλαδή και παραχωρούν στα παιδιά τους τις νίκες. Για να τα ευχαριστήσουν πιθανόν ή και για να τονώσουν το ηθικό τους.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι λάθος. Πιο σωστά υποστηρίζουν πως το παιδί κερδίζει περισσότερα όταν αγωνίζεται δίκαια για τις νίκες του, όταν δηλαδή οι νίκες δεν του παραχωρούνται.

Στην ηλικία των 5 ή 6 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να ενδιαφέρονται για ανταγωνιστικά παιχνίδια. Είναι η ηλικία όπου αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τι είναι οι κανόνες. Στις ηλικίες αυτές τα παιδιά αρχίζουν να συνειδητοποιούν από τι κρίνεται η νίκη σε ένα παιχνίδι και ότι απαγορεύεται να κάνουν «ζαβολιές».

Κάπως έτσι όταν οι γονείς στήνουν το παιχνίδι έτσι ώστε οι ίδιοι να χάσουν, το παιδί δεν μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται. Πριν απ’ όλα όταν το παιχνίδι είναι στημένο υπέρ τους, τελειώνει εύκολα και γρήγορα, χωρίς να χρειαστεί τα ίδια τα παιδιά να σκεφτούν. Το χειρότερο μάλιστα απ’ όλα είναι ότι τα παιδιά ακόμα κι αν εκείνη τη στιγμή ζητωκραυγάσουν τη νίκη τους, στην πραγματικότητα ξέρουν πως δεν την άξιζαν. Η αμέσως επόμενη σκέψη; Ότι οι γονείς δεν τα θεωρούν ικανά να νικήσουν με τη δική τους προσπάθεια.

Η σωστή διαδικασία είναι το δίκαιο παιχνίδι. Οι γονείς πρέπει να παίζουν σαν να έχουν απέναντί τους έναν κοινό αντίπαλο. Δεν πρέπει να δείξουν απογοήτευση στην ήττα των παιδιών. Θα πρέπει αφενός να τους εξηγήσουν πού έκαναν λάθος και έχασαν, αφετέρου να τα αφήσουν να διαχειριστούν την ήττα τους.

Διαφήμιση

Κάπως έτσι θα μάθουν να χάνουν και να το διαχειρίζονται. Πέρα από αυτό όμως, θα μάθουν να προσπαθούν. Ένα παιδί που μπορεί να διαχειριστεί την ήττα του, αποκτά την ικανότητα να σκέφτεται περισσότερο σωστά την ώρα του παιχνιδιού και κυρίως να απολαμβάνει το παιχνίδι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Μεταξύ μας, τα παιδιά που ξέρουν να χάνουν είναι συνήθως και εκείνα που νικούν. Μπαίνουν πιο χαλαρά στο παιχνίδι και χωρίς άγχος.

Πηγή: www.mommy.gr
mommy site-logo

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here