Γάλα: Μπορεί να ενυδατώσει τον οργανισμό μας αποτελεσματικά;

0
450

Διαφήμιση

Άρθρο από τηνΈλλη Χατζηλουκά, Αθλητική Διατροφολόγος και Διατροφολόγος Δημόσιας Υγείας
Είναι το γάλα τόσο ενυδατικό όσο το νερό;
Το γάλα, που εξυμνείται για την περιεκτικότητά του σε ασβέστιο και πρωτεΐνες, είναι επίσης εξαιρετικό για την ενυδάτωση.
Η λήψη των συνιστώμενων οκτώ περίπου ποτηριών νερού την ημέρα μπορεί να μοιάζει με …αγγαρεία, αλλά το νερό δεν είναι η μόνη σας επιλογή. Άλλα ροφήματα και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορούν να σας βοηθήσουν να ικανοποιήσετε τη δίψα σας και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του σε νερό, προσφέροντας παράλληλα κάποια γευστική ποικιλία.
Μάλιστα υπάρχει ένα ρόφημα που ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι είναι ιδιαίτερα ενυδατικό και πιθανότατα υπάρχει στο ψυγείο σας κάθε μέρα: το γάλα. Πραγματικά, σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες, επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης.
Συγκεκριμένα, μια μελέτη του «The American Journal of Clinical Nutrition» συνέκρινε τις επιδράσεις μιας ποικιλίας ποτών – αποβουτυρωμένο γάλα, πλήρες γάλα, κόλα, κόλα διαίτης, ζεστό τσάι, παγωμένο τσάι, καφές, μπύρα, χυμός πορτοκαλιού, ανθρακούχο νερό και ένα αθλητικό ποτό – στις ισορροπίες των υγρών των συμμετεχόντων και στη συνέχεια συνέκρινε τα αποτελέσματα με το απλό νερό.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι τόσο το αποβουτυρωμένο γάλα όσο και το πλήρες γάλα είναι πιο ενυδατικά από το σκέτο νερό, καθώς όταν οι συμμετέχοντες έπιναν γάλα ήταν σε θέση να συγκρατούν τα υγρά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από ό,τι όταν έπιναν νερό.
Μεταγενέστερες μελέτες έχουν βρει συγκρίσιμα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μια μελέτη στο Nutrients διαπίστωσε ότι τα ροφήματα που περιέχουν γάλα υπερτερούν του νερού ως προς την ικανότητά τους να διατηρούν τα υγρά μετά την κατάποση.
Στην πραγματικότητα, το γάλα βρέθηκε να έχει σημαντικά υψηλότερες επιδράσεις στη σωματική ενυδάτωση από ό,τι το νερό.

Τι κάνει το γάλα τόσο ενυδατικό;

Το  γάλα αποτελείται περίπου κατά 90% από νερό και είναι  γεμάτο θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ενυδάτωση, περισσότερο από το απλό νερό, χάρη στην περιεκτικότητά του σε ηλεκτρολύτες και μπορεί να προσφέρει ποικίλες ποσότητες νατρίου, καλίου και ασβεστίου, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να απορροφήσει το νερό πιο αποτελεσματικά, οδηγώντας σε καλύτερα επίπεδα ενυδάτωσης.
Η σημασία των ηλεκτρολυτών στην ενυδάτωση δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι  βασικά μέταλλα που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα. Δεν προσθέτουν από μόνοι τους ενυδάτωση, αλλά βοηθούν το σώμα σας να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα των υγρών σας, ώστε να είστε σωστά ενυδατωμένοι και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ηλεκτρολύτες στο γάλα είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι μετά από μια έντονη προπόνηση. Όταν ιδρώνετε , χάνετε ηλεκτρολύτες, οπότε η κατανάλωση γάλακτος είναι ένας καλός τρόπος για να αναπληρώσετε ό,τι έχετε χάσει.
Από την Έλλη Χατζηλουκά, Αθλητική Διατροφολόγος και Διατροφολόγος Δημόσιας Υγείας. Επιστημονικός Συνεργάτης της Χαραλαμπίδης Κρίστης.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here