Το υπερβολικό πρόγραμμα των παιδιών

0
1572

Διαφήμιση

Σήμερα τα περισσότερα παιδιά ακολουθούν ένα υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα. Από το Φθινόπωρο και ως το Καλοκαίρι, ακόμη και τα Σαββατοκύριακά τους είναι γεμάτα από υποχρεώσεις. Διάβασμα για το σχολείο, γλώσσες, υπολογιστές, αθλητισμός, Τέχνες και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.

Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να μοιάζουν με καλοπρογραμματισμένα ρομποτάκια. Δεν παίζουν, οι φίλοι τους είναι οι επαφές τους στις δραστηριότητες και όχι φίλοι φίλοι. Όσο για συναναστροφή με την οικογένεια; Στο κυριακάτικο τραπέζι κι αυτό με το ρολόι στο χέρι.

Τι μπορείς να κάνεις; Πριν από οτιδήποτε θα πρέπει να ορίσεις τις προτεραιότητες. Δες με προσοχή όλα όσα κάνουν τα παιδιά σου ή προτίθενται να κάνουν ή έχετε κατά καιρούς συζητήσει ότι θα κάνουν. Στη συνέχεια δες τι θα αποκομίσουν από αυτά ανάλογα με το επίπεδό τους, την ηλικία τους και τον χαρακτήρα τους. Αξιολόγησε δηλαδή τις δραστηριότητές σε χρήσιμες και σε εκείνες που πιθανόν είναι χάσιμο χρόνου.

Μια καλή ιδέα θα ήταν να ζητήσεις τη βοήθεια της δασκάλας τους για παράδειγμα. Να πάρεις τη γνώμη της εφόσον και η ίδια μπορεί πιο καθαρά να διακρίνει τι χρειάζεται να κάνει ένα παιδί.

Ακόμη μπορείς να το συζητήσεις με άλλες οικογένειες που βρίσκονται στην ίδια φάση ή που έχουν βρεθεί σε αυτήν. Ζήτα να μάθεις με ποια κριτήρια επέλεξαν τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους προκειμένου το πρόγραμμά τους να μην είναι υπερφορτωμένο.

Όταν πια θα έχεις κάνει το πρώτο φιλτράρισμα, μίλησε με κάθε ένα από τα παιδιά σου χωριστά και δες τι τα ευχαριστεί να κάνουν. Μην προσθέτεις δηλαδή δραστηριότητες στο πρόγραμμά τους εάν εκείνα δεν θέλουν. Προφανώς δεν αναφερόμαστε σε πολύ βασικές και χρήσιμες όπως είναι οι ξένες γλώσσες. Αλλά μην τα γράψεις σε μια ομάδα μπάσκετ αν τους είναι αδιάφορο ή σε μια σχολή χορού αν τα ίδια προτιμούν την κολύμβηση.

Διαφήμιση

Φρόντισε ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις δραστηριότητες με τις οποίες αποκτούν επιπλέον γνώση και στις δραστηριότητες που θα προτιμήσουν για άθληση.

Πηγή: https://www.mommy.gr

mommy site-logo

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here