Η σειρά γέννησης επηρεάζει την προσωπικότητα;

0
1773

Διαφήμιση

Η προσωπικότητα δεν εξαρτάται από το βιολογικό γεγονός ότι ένα παιδί γεννιέται πρώτο ή τελευταίο. Οι ρόλοι που υιοθετούν τ’ αδέλφια είναι αυτοί που οδηγούν σε διαφορές στη συμπεριφορά. Οι στρατηγικές που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών διαφέρουν ανάλογα με τη χρονολογική τους θέση στην οικογένεια.

Και οι γονείς τείνουν να ενισχύουν αυτούς τους ρόλους, είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι. Αυτό δίνει μια εξήγηση ως προς το γιατί το παιδί μπορεί να αναπτύξει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ανάλογα με το πού βρίσκεται στο οικογενειακό δέντρο.

Το πρωτότοκο παιδί

Το μεσαίο παιδί

Το στερνοπαίδι

Το μοναχοπαίδι

Διαφήμιση

Τα δίδυμα

Πέρα από τη σειρά γέννησης, πολλά πράγματα συμβάλλουν στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Η σειρά γέννησης εξηγεί μόνο ένα μικρό κομμάτι.

Άλλοι παράγοντες που διαφοροποιούν τους παραδοσιακούς ρόλους της σειράς γέννησης:

  • Το φύλο. Το να έχει γεννηθεί πρώτο δεν εγγυάται απαραίτητα το ρόλο του πρωτότοκου για ένα παιδί. Σε κάποιους πολιτισμούς, ένα αγόρι μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πρωτότοκος, ακόμη κι αν έχει τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές, γιατί είναι το πρωτότοκο αρσενικό.
  • Διαφορές στην ηλικία. Η σειρά γέννησης έχει ισχυρότερη επίδραση όταν τα αδέλφια έχουν διαφορά δύο έως τέσσερα χρόνια. Όταν έχουν μεγάλη ηλικιακή διαφορά, τα αδέλφια μπορεί να φέρονται περισσότερο σαν μοναχοπαίδια ή σαν πρωτότοκα. Τα αδέρφια που έχουν λιγότερο από δύο χρόνια διαφορά είναι σχεδόν σαν δίδυμα. Όταν τα αδέρφια είναι κοντά σε ηλικία, υπάρχει μια σωματική ισότητα. Είναι δύσκολο να αρπάξεις το φορτηγό από τον μικρότερο αδελφό σου, όταν αυτός δεν είναι και τόσο μικρός.
  • Ειδικές ανάγκες. Όταν γεννιέται ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, τα μικρότερα αδέρφια μπορεί να πάρουν το ρόλο του πρωτότοκου.

Είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο με το κάθε παιδί ξεχωριστά. Τα αδέλφια ανταγωνίζονται όταν είναι μαζί. Αφιερώστε 15 λεπτά την εβδομάδα μόνοι σας με καθένα από τα παιδιά σας και θα ανακαλύψετε τι πραγματικά είναι.

Παναγιώτα Κυπραίου
Ψυχοθεραπεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων

www.psychotherapeia.net.gr
psychotherapeia-logo

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤα μη λαμπερά παιδιά ή αλλιώς τα αόρατα παιδιά των σχολικών θρανίων…
Επόμενο άρθροΤο πρωτότοκο παιδί
Παναγιώτα Κυπραίου
Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Βρετανικού Open University. Έχει εκπαιδευτεί στην Σωματική Ψυχοθεραπεία στο Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας και Ανάλυσης του Χαρακτήρα (Ε.Ι.Ν.Α.), όπου παρακολούθησε επίσης μετεκπαιδεύσεις επιπέδου Master's στην ψυχοθεραπεία Gestalt με τον Barrie Simmons και τον Dott. Mimmo Ciavarelli, στη Ραϊχική Σωματική Ψυχοθεραπεία με τον Dott. Alberto Torre και στην Εκπαίδευση Εποπτών με τον Dott. Genovino Ferri. Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στις τεχνικές της ψυχοθεραπείας (Ψυχόδραμα, Βιοδυναμική ψυχοθεραπεία, Θεραπεία ζεύγους και οικογένειας, Συστημική Αναπαράσταση, Βιοσυστημική ψυχοθεραπεία, Παιγνιοθεραπεία, Δραματοθεραπεία, Βιοενεργειακή Ανάλυση, Βραχεία Ψυχοθεραπεία). Επίσης, έχει εκπαιδευτεί από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων, στο Συντονισμό Σχολών Γονέων (εξελικτικό σύστημα Μαρίας Χουρδάκη). Είναι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP) από την European Association for Psychotherapy (EAP). Από το 2002 εργάζεται ως Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοθεραπεία σε ενήλικους και εφήβους, αλλά και συμβουλευτική σε γονείς. Επίσης, συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης και σχολές γονέων. Στη ψυχοθεραπευτική της άσκηση έχει ασχοληθεί εκτενώς με κρίσεις πανικού, συμπτώματα κατάθλιψης, φοβίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, θέματα διαπροσωπικών σχέσεων, έλλειψη αυτοπεποίθησης, ενοχικό σύνδρομο, ψυχοσωματικά προβλήματα, θέματα διαχείρισης άγχους και θυμού και ψυχαναγκαστικά συμπτώματα. Στα πλαίσια πρακτικής άσκησης, εργάστηκε στο τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτιο». Έχει προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια σε διάφορους κοινωνικούς φορείς όπως στο κέντρο υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών «Γραμμή SOS δίπλα σου», στο Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας «ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», στο Δημοτικό πολυϊατρείο Αμαρουσίου και στο Κέντρο Μελετών και Ψυχοθεραπείας «Βίλχελμ Ράιχ». Αρκετά άρθρα της έχουν φιλοξενηθεί στις στήλες υγείας περιοδικών ψυχολογίας, εφημερίδων και διαδικτυακών τόπων. Είναι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια (ECP) από την European Association for Psychotherapy (EAP). πλήρες μέλος της British Psychological Society (MBPsS, GBC), του Πανελληνίου Συνδέσμου Σωματικής Ψυχοθεραπείας (ΠΕΣΩΨ) και της European Association for Body Psychotherapy (EABP).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here